3. júla 2024
Meniny má Miloslav
DúbravkaMestská časťNovinky MČAktuality MČMliečny automat v Dúbravke

Mliečny automat v Dúbravke

Poľnohospodárske družstvo Javorinka Galanta osadilo v pondelok 9. augusta 2010 v bratislavskej mestskej časti Dúbravka pred obchodom COOP Jednota na Homolovej ulici mliečny automat.

„Je to náš druhý automat v Bratislave. Prvý sme osadili pred petržalským supermarketom Terno. Držíme sa filozofie spolupracovať so slovenskými firmami. Mali sme síce výhodnejšiu ponuku od obchodného reťazca Tesco, ale spoliehame sa na súhru slovenských subjektov,“ zdôveril sa Ing. František Beladič. Na efekt predaja surového kravského mlieka podľa neho si bude treba počkať do konca septembra, lebo prázdniny znamenajú iba zoznamovanie sa verejnosti s novou ponukou. „Vítame rozširovanie zdravej obchodnej ponuky pre verejnosť. V období, keď najmä mládež prestáva konzumovať mliečne výrobky, je to krok správnym smerom. Dozaista i skôr narodení si pripomenú, aké mlieko pili za mlada,“ ocenil iniciatívu PD Javorinka starosta Dúbravky Ing. Ján Sandtner.

V súvislosti s mliekom a jeho pitím existujú rôzne mýty. Prečo je teda mlieko potrebné pre ľudský organizmus? Vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave: „Medzi skutočnými odborníkmi prevláda názor, že mlieko je takmer dokonalá potravina, ktorej najväčšou prednosťou je, že obsahuje v dostatočnom, primeranom množstve a optimálne vyváženom pomere všetky základné živiny a viaceré esenciálne látky - bielkoviny, mliečny tuk, sacharidy, minerálne látky, vitamíny, enzýmy. Približuje sa tak k ideálu komplexnej potraviny, ktorá zabezpečuje organizmu všetko čo potrebuje pre optimálny rast a vývoj. Biologická hodnota mliečnych bielkovín je vôbec najvyššia, až 98% sa využije v prospech organizmu. Mliečny cukor laktóza ako najvýznamnejší sacharid mlieka, je ľahko stráviteľný a dobrý zdroj energie. Mliečny tuk má v porovnaní s inými živočíšnymi tukmi má veľmi dobrú stráviteľnosť. Mlieko ďalej obsahuje všetkých 14 minerálnych látok potrebných vo výžive človeka. Osobitne je dôležitý vysoký obsah vápnika a fosforu navyše v priaznivom pomere. Z mlieka a mliečnych výrobkov získava človek až 56% svojej potreby vápnika. Deficitný prívod má nepriaznivý vplyv na vývoj kostry a zubov u detí a mládeže a prejavuje sa čoraz častejšie rednutím kostí – osteoporózou nie len vo vyššom, ale už v strednom veku. Z ostatných minerálov treba spomenúť horčík a síru, zo stopových prvkov mangán, zinok, železo a meď. Významnou zložkou mlieka sú aj prítomné vitamíny, najmä vitamín B2, keď z mlieka je možné získať až 32% jeho dennej potreby, ďalej vitamín B12, ale aj vitamín A, ktorého obsah kolíše podľa sezonity, beta-karotén a vitamín E“, uviedla MUDr. Alžbeta Béderová.

Viac foto vo fotogalérii ...klik

 



« Späť

Dúbravská televízia

Videozáznamy

Videozáznamy MZ nakrúcané DTV.

dubravska.televizia@internet.sk       

Dúbravská televízia, spol. s r.o., Saratovská 2/A, 841 02  Bratislava

Dúbravské noviny